Handwerken met kralen en stof

Borduren en werken met kralen gebeurt al eeuwenlang in Zuid Sinai. Vroeger versierden de vrouwen van de Jabaliyyastam hun jurken, sjaals en tassen met het prachtigste borduurwerk. Tijdens het hoeden van de geiten was er voldoende tijd om met naald en draad aan de slag te gaan. Inspiratie vonden ze door om zich heen te kijken. Bomen, bloemen, geiten, vogels, alles werd met draad nagetekend. Iedere vrouw had haar eigen herkenbare stijl, waarin ze haar liefde voor bepaalde motieven en kleuren kwijt kon. Maar ook tegenwoordig wordt er nog veel geborduurd. Tassen en etuitjes bijvoorbeeld. Voor henzelf, maar ook voor de toeristen. En ook nu herkennen de vrouwen op het oog wie het werk gemaakt heeft.
Een paar jaar terug hebben wij in St Catharina een cursus ‘Oude Werkvormen’ laten geven. We wilden graag dat de typerende stijl van de Jabaliyyastam behouden zou blijven. Zodat ook de jongere generatie deze traditionele borduurvormen beheerst en weer kan doorgeven. Daarnaast leerden de vrouwen elkaar wat preciezer te werken. Zodat de werkstukken er nu professioneel uitzien¹.

  

Kralenkunst
De vrouwen van de Muzeinastam borduren niet op stof, maar maken sieraden en figuren van glaskralen.  Kleine juweeltjes zijn de engeltjes en de armbandjes.  De kettingen zijn chic en origineel.  Er zijn maar een paar vrouwen die dergelijke kettingen kunnen maken. Zij leiden intussen een volgende generatie op. ¹
Lang niet elke vrouw krijgt deze ingewikkelde techniek in de vingers. Maar er is ook eenvoudiger werk, zoals armbandjes en hangertjes maken.En zo zitten de vrouwen na het middageten bij elkaar: rijgend en pratend.

   

Voor henzelf.
Bij beide stammen geldt hetzelfde: wat de vrouwen verdienen is voor henzelf. Wie een werkstuk koopt, helpt de vrouwen.
Waar besteden ze het geld aan? Dat is heel verschillend, maar bijvoorbeeld Latifa  rijgt zich een weg naar een ongehuwd bestaan. Trouwen wil ze niet. Nadia maakt etuis en tassen om haar dochter een opleiding te geven en Hamida onderhoudt  haar gezin omdat haar man geen werk heeft. 
Geld kan ook besteed worden aan leghennetjes of lammeren.
Meer info of iets kopen? Neem contact op via ml.meulenbroek@kpnmail.nl

In Handwerken zonder Grenzen verscheen een artikel over het borduurwerk. Je vindt het hier.

   
¹Beide projecten werden gefinancierd door Stichting Melania