Kleinschalige agrarische activiteiten en watervoorziening

In deze regio is  de watervoorziening  beperkt; en lang niet alle grond is geschik voor tuinbouw.

Toch is het mogelijke binnen deze beperkingen iets moois te doen.

         

Dadelpalmen

Na een zeer succesvolle Go Fund Me actie en een financiele bijdrage van Stichting Melania zijn we in 2022 met ons palmbomenproject begonnen. We kochten 30  dadelpalmen in Ismailiya, en na een transport van een dag kwamen ze op de plaats van bestemming aan!  Allereerst was Magirah I  aan de beurt.  Eind november kwam de tweede lading. Hiermee hebben we de laatste vrouwen van Magirah I  bediend en geheel Magirah II.  De teller staat nu op 49 aangeslagen palmen. Jammer genoeg gingen er 10 palmen dood.

Dit jaar gaan we verder; ons einddoel is maar liefst 90 dadelpalmen in de woestijn, onder hoede van de vrouwen, te verspreiden! De laatste lading wordt in de herfst geplant

De saliekwekerij

Een groep buurvrouwen in Sint Catharina willen graag een saliekwekerij beginnen. Ze hebben zichzelf geleerd plantjes te stekken en te scheuren, maar op hun erven lopen de geiten los rond. Vandaar dat ze geld nodig hebben om een paar omheiningen aan te leggen. Ook zijn er waterslangen en een waterbekken nodig.  De gedroogde plantjes worden in jute zakjes verkocht. Niet alleen in St Catharina, maar ook in Nuweiba. De vrouwen hebben een mooi ondernemingsplan gemaakt.  Wil je dat zien, klik hier  Zij hebben 1450 euro nodig.

Intussen hebben we van het Cees Kantfonds meer dan de helft ontvangen en dat was een mooie aanvulling op de bijdrage van Stichting De Hoorn. 

    

De buurtwinkel

Vorig jaar hebben we middels crowdfunding een buurtwinkeltje in Ra's Ghazalah neergezet. Nu moeten we, met vereende krachten, nog zorgen voor een basisvoorraad. Die was er  wel, maar is in de coronatijd weggegeven aan de lokale bevolking. 

Bovendien is er voor het buurtwinkeltje een overdekt stuk. Daar kan in de toekomst thee en fris gedronken  worden.. 
Nu Ras Ghazala op het vaste elektriciteitsnet is aangesloten, kan de dorpsdiepvrieskist gebruikt worden.
 

De bevoorrading van de winkel zal om 2000 euro vragen. We begroten het theehuisje  op  € 100,- euro. Het geld is gedeeltelijk door een anonime donor verstrekt. Een klein gedeelte komt uit ons eigen budget

 Kuikens fokken

Wat te doen als de inflatie 30% per jaar is en de kosten voor het levensonderhoud de pan uitreizen? En het inkomen niet stiijgt? Dan sla je de handen ineen en ga je zelf hennen en haantjes fokken. Haantjes voor de pan, en hennen voor de leg.
De vrouwen in Magirah hebben het doorgerekend. De vrouwen zoeken 1000,- euro. Zie hier voor hun plan.
Let op: de kuikens worden pas na 4 maanden geslacht, dus volgens biologische norm. De leghennen scharrelen overdag buiten rond
.

Meedoen? Doe een  DONATIE. Vermeld onder omschrijving voor welk project


.