Kleinschalige agrarische activiteiten en watervoorziening

In deze regio is grootschalige tuinbouw niet mogelijk. De watervoorziening is beperkt; en lang niet alle grond geschikt.
Wij denken dat de groentetuinen van de vrouwen en de boomgaarden van de mannen gebaat zijn bij een betere watervoorziening en -verdeling. Ook het planten van nieuwe boomgaarden en uitbreiden van de moestuinen  behoort tot de mogelijkheden.
Voorlichting geven over het op ecologisch verantwoorde wijze omgaan met  plagen en ziekten hoort erbij.
 

         

In de praktijk

In het verleden hebben we ervaring opgedaan met diverse projecten die onder deze noemer vallen. Wat viel ons op?
In 2015 ontstond de ecologische moestuin in Nuweiba, waar naast een put ook een waterbekken werd  gebouwd. Daarnaast is er geëxperimenteerd met biologische bestrijding van de Tuta Absoluta, een plaagdier dat het voornamelijk op tomaten voorzien heeft.
Met kaartjes met vrouwelijke feromonen werden de mannelijke motten op een lijmkaart gelokt. In eerste instantie namen we de kaarten en de lijmplaten uit Nederland mee, maar later werden ze ook verkrijgbaar in Egypte zelf. De bedoeïenen zijn hevig voorstander van ecologische land- en tuinbouw.
Een donatie van tevreden woestijnreizigers leidde in 2019 tot het kippenproject. Hierbij schonken we aan vrouwen in Wasat en Arab Hamdaan 4 jonge kippen en een zak kippenvoer.  
Het leidde tot vele eieren; een kwalitatieve verbetering van het dieet. Maar niet alleen de kippen, ook sommige mannen wilden een graantje meepikken. Door geld uit het project te vragen voor kippenhokken, die er allang stonden.

De toekomst

We willen nog dit jaar alle getrouwde  vrouwen  in Ras Ghazalah  (18) een dadelpalmboom van rond de 1.50 hoog schenken. De gezinnen die al een palm hebben, of er geen willen, kunnen voor een citroenboompje kiezen. Meer dan één boompje per gezin wordt niet gegeven, omdat dat tot verwaarlozing kan leiden. Met name in de zomer vragen  fruitboompjes veel water. Dat loopt, bij meerdere bomen, echt op. Daarnaast wonen de meeste gezinnen niet altijd in Ras Ghazalah, maar elders. De buren vragen één boompje te bewateren is geen punt; meerdere wel.
Voor we dit project naar andere dorpen uitbreiden willen we 2 jaar wachten. Dan gaan we kijken wat er van de bomen terecht is gekomen.

Het palmbomenproject begroten wij op 600,-  ( Palmboom  40,- Citroenboom  15,-) Meedoen? Doe een  DONATIE. Vermeld onder omschrijving voor welk project.


    . I